• Budapest-farkasréti lemezes tarsoly

A lemezes tarsoly Révész P. László ötvös- és bőrmíves mester alkotása. Választható ezüst és aranyozott tarsolylemezzel, fekete vagy barna színben.

Lemez magassága: 142 mm.

Lemez anyaga: ezüstözött vörösréz.

Adatok az eredeti leletről

Lelőhely: Budapest, Farkasréti temető.

Meglelése: 1909-ben sírásás közben talált avar és honfoglalás kori tárgyakat adtak el a Nemzeti Múzeumnak. Az előkerülés pontos helye és ideje ismeretlen. A leletkörülményekről semmiféle tudósítás nem maradt.

Anyaga: Aranyozott ezüst.

Mérete: A középső veret: 66x66 mm. A kisebb, négyzetes veretek 36x36 mm-esek lehettek, a felső veret kb. 100 mm hosszú, míg az alsó szegélyveretek 70x29 milliméteresek.

Műhelymunka: A vereteket ezüstből öntötték, majd aranyozták. A felerősítésre aklaszegeket használtak, de ezeken kívül még hegyes, kúpos szegek is voltak a veretek hátoldalán. A munka dél-oroszországi, IX. századi leletekhez kapcsolódik.

Képi világ: A tarsoly bőr lapjának közepén sarkára állított, áttört, négyzetes veret állt, felső szegélyét egy feltehetően széles háromszögű veret díszíthette. A két veret között jobbról és balról is egy kisebb négyzetes, a tarsoly alsó ívén pedig további két köríves veret volt a bőrlapra szerelve. Mindegyik veret közepe áttört volt, ahol egykor ékkő vagy üvegpaszta berakás ülhetett.

Használat: A Vág menti honfoglaló nemzetség egyik tagját és az udvar rangos képviselőjét sejtik a régészek a viselő személyében.

Leltárba vette: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest - 104/1909. 66-72.

Forrás. tarsolyosok.hu

Budapest-farkasréti lemezes tarsoly

  • Cikkszám: bpfarkasreti_rev
  • Készlet információ: Készleten

Lehetséges választások