• Kiskunfélegyházi lemezes tarsoly

A lemezes tarsoly Révész P. László ötvös- és bőrmíves mester alkotása. Választható ezüst és aranyozott tarsolylemezzel, fekete vagy barna színben.

Lemez magassága: 118 mm.

Lemez anyaga: ezüstözött vörösréz.

Adatok az eredeti leletről

Lelőhely: Bács-Kiskun megye. Kiskunfélegyháza, Radnóti Miklós utca 48.

Meglelése:
1970 tavaszán, a ház alapozáskor bukkantak a lovassírra. Újabb sírok nem kerültek elő. A bolygatás következtében csupán a lábszárcsontok egy része és a körülöttük fekvő leletek maradtak meg eredeti helyükön. A váz többi csontja és az állítólag már korábban előkerült lócsontok elkallódtak. A lemez az előkerüléskor keletkezett sérülések miatt töredezett, hiányos.

Anyaga: Aranyozott ezüst előlap, vörösréz hátlap.

Mérete: tarsolylemez és hátlap: 115x108 mm; csat: 10x17 mm.

Műhelymunka: Rendkívül vékony, trébelt ezüstlemezből készítették. Keretének öntött ezüstpántjait nittszegekkel erősítették a lemezhez. A díszítőelemeket egyoldalas megmunkálással, az előlap bekarcolása után, poncolással ütötték be. A minták közötti részt lemélyítették. A háttér és a keret bemélyítéseit aranyozással hangsúlyozták.

Képi világ: A felső keretpánt valamivel szélesebb az oldalsónál. Díszítése is eltérő, a középpontból két irányba haladó félhold alakú mélyedések alkotják. Az oldalsó pántot párhuzamos árkolások közötti merőleges bevágások osztják négyzetes mezőkre. A tarsolylemez palmetta motívumai egy központi tőből kiinduló, felül bimbóban végződő, burjánzó indák ily módon egyetlen összefüggő növény (életfa) képében tölti ki a lemez felületét. A sugarasan szétnyíló legalsó levélkötegből két, oldalra többszörösen kibomló inda fakad, amely a lemez alsó peremével párhuzamosan fut. A legközelebbi párhuzamai a tarcali és túrkevei lemezek. Valószínű, hogy a tarsoly zárószerkezetéhez tartozott az ovális karikájú, kisméretű, öntött ezüstcsat. Pecke valószínűleg utólag pótlásként vörösrézből készült. A csatkarika hátoldalán két kis nittszeg van, amelyek kis bronz alátéttel rögzítették a veretet a szíjhoz.

Használat: Felületén hosszab használatra utaló kopás, valamint javításnyomok figyelhetők meg.
A múzeumi szakemberek a konzerválás során a lemez hiányosságait pótolták.

Leltárba vette: Katona József Múzeum, Kecskemét - 73.1.53,52.

Forrás: tarsolyosok.hu

Kiskunfélegyházi lemezes tarsoly

  • Cikkszám: kiskunfelegyhazi_rev
  • Készlet információ: Készleten

Lehetséges választások