• Banai tarsoly

A honalapításkori banai tarsoly korhű másolata, Nyers Csaba hagyományőrző műhelyéből. Választható ezüst és aranyozott tarsolylemezzel, fekete vagy barna színben.

Minőségi marhabőrből, kézi fűzéssel készült tarsoly fém veretes tarsolylemezzel. A veretdíszek vörösréz domborítások, melyek ezüstözve/aranyozva és antikolva vannak. A honalapításkori banai tarsoly korhű másolata.

Adatok az eredeti leletről

Lelőhely: Meglelésének valódi helye és körülménye nem ismeretes. Az újbóli előkerülésére, a Hajdú-Bihar megyei Báránd község egy magántulajdonú területén került sor.

Meglelése: Egy régi épület bontásakor bukkantak rá, feltehetőleg 1998 környékén. E meglehetősen ritka leletet a ház örökösei, padlásuk egyik gerendájának zugában elrejtve, sárba tapasztva találták egy fél pár kengyel társaságában. Az állítólagos szépapának mindenesetre alapos oka lehetett e páratlan kincs titokban tartására.

Anyaga: Az előlap aranyozott ezüst.

Mérete: Nincsenek adatok

Műhelymunka: Poncolt és vésett palmetta mintákat alkalmaztak. A vonalakat vésővel és a poncolóvas sűrű beütögetésével alakították ki. A levelek egyik, vagy mindkét szélét egyenletesen vonalkázott sávval zárták le, hasonlóan kialakított vonalkázott íves sávok törik meg a burjánzó indaszár felületét is. A visszakanyarodó levélcsúcsokat és az erezet vonalait kerek beütött ponttal fejezik be. Az előlapot a hátlaphoz 15 szegeccsel rögzítették. A domború mintát a művész a háttér dús aranyozásával és visszakalapálásával hangsúlyozta ki.

Képi világ: E tarsolylemez mintái meglehetősen emlékeztetnek a Karoson és Rakamazon talált darabok ábrázolásaira. Az alulról felfelé törekvő hármaslevelű palmettaindák középen összefonódnak és tekervényeik körbeölelik a középről induló főmotívum leveles magját. Ebben a középső tengelyben található a bimbós, húsos levelekkel ékesített életfa, melynek kiszélesedő teteje koronaszerűen zárja le a kompozíciót. A keretet alkotó ezüstszalag díszítetlen.

Használat: Páratlan épségben maradt meg.

Leltárba vette: A debreceni Déri Múzeumban volt letétbe helyezve. Jelenleg nem múzeumi körülmények között, magántulajdonban van.

Forrás: tarsolyosok.hu

Banai tarsoly

  • Cikkszám: banai_nyers
  • Készlet információ: 2-3 Days

Lehetséges választások