• Kis fehéregyházi tarsoly

A tarsoly Révész P. László ötvös- és bőrmíves mester alkotása. Választható ezüst és aranyozott tarsolylemezzel, fekete vagy barna színben.

Lemez magassága: 115 mm.

Lemez anyaga: ezüstözött vörösréz.

Adatok az eredeti leletről

Lelőhely: Bács-Kiskun megye. Dunavecse községhez közeli egykor Csanádfehéregyháza, később Kecskemét-fehéregyháza puszta néven is ismert terület.

Meglelése:
1910-ben homokbányászás közben előkerült sír leletei közül csak az 1. sír tarsolylemeze jutott el Kecskemétre, Kada Elekhez, aki további 23 sírt tárt fel a területen. A lemez előkerülésekor pereme több helyütt megsérült. A temető helyét ma már nem ismerjük. A tarsolylemez kivételével a többi lelet a II. világháborúban megsemmisült.

Anyaga: Aranyozott ezüst előlap, vörösréz hátlap.

Mérete: 135x125 mm.

Műhelymunka: Peremére gyöngysort imitáló, lapos ezüst-szalagot szegecseltek. Kétoldalas megmunkálási technikával készült. A palmettacsokrok kontúrozását az előlap felől rovátkolásokkal és poncolásokkal, míg a palmetta- leveleket, illetve a középmező keretét a hátoldal felől alakították ki. A lelet díszítése egyedi, párhuzama nincsen.

Képi világ: Aranyozott hátterű, öt részre tagolt, egykor ékköves díszítésű tarsolylemez. Rombusz alakú középmezejének díszítését a középpontban lévő lyukból kiinduló, virágsziromszerűen kibomló palmettacsokor alkotja. E motívum a veretes tarsolyok bújtatós középveretét idézi. A középen lévő lyukban, a megtalálók elmondása szerint ?fehéres fényes kő vagy üveg" volt, amely még Kecskemétre kerülése előtt elkallódott. A középmező befelé ívelődő ?gyöngysor" keretét a felső sarok, illetve az alsó ívek felé irányuló, összefonódó palmettacsokrok övezik.

Használat: Felületén hosszabb használatra utaló kopásnyomok vannak. A lemez állaga a feltárása óta tovább romlott.

Leltárba vette: Katona József Múzeum, Kecskemét - 55.41.588.

Forrás: tarsolyosok.hu

Kis fehéregyházi tarsoly

  • Cikkszám: kis-feheregyhazi-tarsoly
  • Készlet információ: Készleten

Lehetséges választások