• Rakamazi tarsoly

A lemezes tarsoly Révész P. László ötvös- és bőrmíves mester alkotása. Választható ezüst és aranyozott tarsolylemezzel, fekete vagy barna színben.

Ezen a tökéletesen megtervezett lemezen egy hetes osztású- teremtésminta látható. Mintája és jelentése nagyon hasonló a tarcali tarsolyhoz.

Lemez magasága: 125 mm.

Lemez anyaga: ezüstözött vörösréz.

Adatok az eredeti leletről

Lelőhely: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Rakamaz - strázsadomb.

Meglelése: 1974. április 23-án talajegyelés alkalmával csontvázakat, kardot, nyílcsúcsokat, és lócsontokat leltek. A munkások elbeszéléséből azonnal kiderült, hogy a feldúlt sírok mellől igen sok arany- és ezüsttárgy, szablya, kengyelek, zablák, hajkarikák kerültek elő, amelyeket a munkálatokban résztvevők és a hírre odaérkezők széthordtak. Németh Péter a nyíregyházi rádió munkatársával a friss nyomon elindulva sikeresen begyűjtötte a tárgyak egy részét, viszont jó néhány tárgy alighanem örökre elveszett. A tarsolylemezt egyébként két rakamazi lakos szolgáltatta be.

Anyaga: Aranyozott ezüst, ezüst, bronz, vas.

Mérete: 143x127 mm. A csat 17,5x17,5 mm, a szíjvég 27,5x11,5 mm.

Műhelymunka: A lemezre előrajzolt mintát domborították, a hátteret elölről mélyebbre kalapálták. A vonalakat vésővel és a poncolóvas sűrű beütögetésével alakították ki. A levelek egyik, vagy mindkét szélét egyenletesen vonalkázott sávval zárták le, hasonlóan kialakított vonalkázott íves sávok törik meg a burjánzó indaszár felületét is. A minták között bemélyedő hátteret dúsan aranyoztak. A lemez szélét szintén aranyozott, ezüst szegélyléccel keretezték, a lemez függőleges tengelyén alul és fölül ezen is palmettamustrát mintáztak, s a szegélyt magát is indaszárnak alakították ki. A bronz hátlapot 18 szegeccsel erősítették az előlaphoz és a bőrtarsoly fedeléhez.

Képi világ: A lemez felületén mesterien komponált növényi mintákat alakítottak ki. Alul kétoldalt két kör alakú, e fölött széles szív alakú mezőt keretelnek, a felsőben pedig a mintázat központi elemét alkotó ötlevelű palmettacsokor magaslik. Felül két félpalmetta zárja a kompozíciót, az alattuk két oldalt levő háromszög alakú mezőt egy-egy háromlevelű csokor és félpalmetta tölti ki. A lemez középpontjában az indák által körülfogott rombusz alakú mezőben kis levél magasodik. A minta jelentésének tartalma könnyen megfejthető. Kétségkívül a mindenséget betöltő, égbenyúló életfa, vagy világfa megjelenítése ez. Feltehetően ugyanehhez a tarsolyhoz tartozhatott annak hátoldalán az alsó, ívelt szegélyt erősítő vaspánt, melynek hasonmása a tuzséri sírból ismert. A zárszíj felerősítésére szolgálhatott a kis líra alakú ezüstcsat, s e szíj végét ékesíthette az ezüst kis szíjvég, hátoldalán 3 nittszeggel.

Leltárba vette: Jósa Adrás Múzeum, Nyíregyháza - leltározatlan.

Forrás: tarsolyosok.hu

Rakamazi tarsoly

  • Cikkszám: rakamazi_rev
  • Készlet információ: 2-3 Days

Lehetséges választások