• Túrkevei tarsoly

A lemezes tarsoly Révész P. László ötvös- és bőrmíves mester alkotása. Választható ezüst és aranyozott tarsolylemezzel, fekete vagy barna színben.

A lemezen körbevonuló apró metszett virágocskák teszik egyedivé ezt a csodálatos Szer-elem ábrzolást.

Lemez magassága: 128 mm.

Lemez anyaga: ezüstözött vörösréz.

Adatok az eredeti leletről

Lelőhely: Jász-Nagykun-Szolnok megye. Túrkeve várostól 8-9 km-re lévő Ecsegpuszta, Bokros-halom.

Meglelése: 1938-ban az erdőtelepítést megelőző talajjavítási munkálatok közben az ásott csatornából kikerült gát egy részének elhordása közben Tóth József erdőmérnök talált rá az agyagrögbe ágyazódott ezüst tarsolylemezre. A leletanyag további részei a II. világháború alatt elkallódtak.

Anyaga: Aranyozott ezüstlemez.

Mérete: 129x110 mm.

Műhelymunka: Technikai kivitele és mintázata sokban emlékeztet a szolnok-strázsahalmi leletre. A hátteret is mélyebbre kalapálták, majd a levelek gerincét hátulról még erőteljesebben kidomborítottak. Ott erősen kiemelkedő levélminták, itt ékkőberakások jelölték a bonyolult növényi kompozíció csomópontjait. A levelek felületét vonalkákkal kitöltött, a levél alakjához idomuló sávokkal tagolták, a kisebb levelek erezetét poncoló vassal alakították ki, végüket nagyobb, beütött ponttal zárták le. A bemélyített hátteret dúsan aranyozták. A lemezt a lapos felületű peremsávban átütött 20 rozettás fejű ezüst nittszeggel erősítették a hátlaphoz.

Képi világ: A kihullott ékkövek helyét ma már csak a középpontban és a négy saroknál elhelyezett foglalatok jelzik. A középső foglalatot sima felületű peremsáv övezi. Ez az elrendezés is az ősi típusú, veretekkel díszített fedelű tarsolyok szerkesztési elvét őrzi. A dúsan burjánzó, a felületet szinte teljesen kitöltő palmetta levélcsokrok a saroknál elhelyezett ékkövektől és az oldalak közepéről indulnak, s középső leveleik a középpontban ülő ékkő felé irányulnak. A legközelebbi párhuzamai a kiskunfélegyházi és tarcali lemezek.

Használat: A lemez középső vízszintes tengelyében kettétörött, egyik sarkánál a széléből hiányzik egy darab. A szegecseiből mára 14 maradt meg.

Leltárba vette: Damjanich János Múzeum, Szolnok - 65.22.1.

Forrás: tarsolyosok.hu

Túrkevei tarsoly

  • Cikkszám: turkevei_rev
  • Készlet információ: Készleten

Lehetséges választások